Kubussen

werkwijzeEen geheel andere variant is het samenstellen van kubussen. Deze kubussen worden uitgevoerd in drie soorten fineer, bijvoorbeeld berken (licht), noten (midden) en palissander (donker). Om kubussen te maken, hebben we een biezenplank nodig waarvan de aanslag aan de kop is uitgevoerd in een hoek van 60°. Allereerst worden de gekozen houtsoorten met een kruishout op een bepaalde breedte gesneden (fig. 5A). Deze stroken worden daarna tegen de aanslag aan de kopzijde van de biezenplank onder een hoek van 60° gesneden. Dit gebeurt ook met het kruishout dat nog steeds op dezelfde maat staat afgesteld als bij het snijden van de stroken in de lengterichting. Door deze bewerking ontstaan er onderdeeltjes in de vorm van een parallellogram met hoeken van respectievelijk 60° en 120° (fig. 5B). Door kleur en structuur op een bepaalde manier te rangschikken ontstaat er een trompe-l‘oeil-achtig geheel (fig. 5C).

Blokje voor blokje snijden is een leuk, maar nogal arbeidsintensief werk. Een methode om dit werk sneller uit te voeren, is weer, zoals bij het samenstellen van biezen: namelijk de op breedte gesneden biezen tijdelijk op papier te plakken. Daarna de gehele kopkant onder een hoek van 60° snijden, vervolgens weer met het kruishout op dezelfde breedte snijden zoals men ook heeft gedaan toen men ze per stuk sneed. Hieruit ontstaat een strook van een aantal op papier gelijmde blokken. Na het snijden kan men de lijm oplossen door de stroken in een bak water onder te dompelen. Voorwaarde is wel dat men een in water oplosbare lijm gebruikt. Na droging van het fineer het geheel op patroon aaneenzetten, een dankbaar werk. Met heel veel voldoening heb ik het een en ander op papier gezet omtrent een vrijwel vergeten manier van het gebruik van het kruishout. Tevens is het maar een klein facet van het meubelmakersambacht en het komt nog nauwelijks in de praktijk aan de orde. Het is volgens mij belangrijk dat dergelijke deelgebieden, ook in andere ambachten, eens naar voren worden gebracht.

Paneelgalerij

Paneelgalerij
Deze fotocollage toont negen paneeltjes met als vervaagde achtergrond een tiende paneeltje, alle vervaardigd door de auteur. Elk paneeltje is 19 x 19 cm.

volgende paginavorige pagina